Forbindelse med naturen – føl dig ét med jorden og dens livskræfter

Forbundet med naturen

Jeg er stødt på en række smukke ord, der på hver deres måde beskriver de følelsesmæssige tilstande, vi kan opleve i naturen. Jeg har derfor besluttet, at lave en række blogindlæg, hvor jeg præsenterer hvert ord, og knytter dem til mine egne erfaringer.

Det er den australske bæredygtighedsprofessor, Glenn Albrecht, der har samlet og opfundet en række nye og gamle udtryk, for de følelser der kan opstå, når vi tænker på, og opholder os i naturen. Glenn Albrecht skaber med sine ord en forbindelse imellem jorden og sindets tilstand. Hans intention med ordene er, at skabe et ordforråd for de følelsesmæssige oplevelser vi kan have i naturen. Derigennem kan vi skabe forståelse for, hvordan vores forbindelse til naturen, påvirker os mentalt.

Eutierria: “A good and positive feeling of oneness with the earth and its life forces.
                                                             -Glenn Albrecht

Forbindelsen mellem sindet og jorden

Glenn Albrecht arbejder ud fra en forudsætning om, at der er en forbindelse imellem det menneskelige sind og jorden – hvilket han kalder for “psykoterratisk” (afledt af psyke for sind og terra til jord).

Det første ord jeg har lyst til at dele med dig er: Eutierria.

Eutierria! Prøv at smage på ordet. Eutierria. Smukt ik’?

Jeg synes, ordet lyder smukt og poetisk. Ordets betydning er da også både smukt og poetisk i mine øjne. Eutierria beskriver nemlig den følelse, der kan opstå, når vi føler os dybt forbundet med naturen. Eutierria betyder “at føle sig ét med jorden og dens livskræfter“.

Følelsen opstår, når grænserne imellem dig selv og alt andet ophæves. Adskillelsen af mennesket og naturen forsvinder, og du får en oplevelse af at være ét med universet, jordkloden og naturen omkring dig. Det er en beroligende følelse af harmoni og følelsen af at være forbundet med alting.

Dem der har været med på mine stilhedsworkshops ved, at vi altid bruger tid på, at mærke og sanse denne følelse af forbundethed med naturen. Jeg tror, vi har meget at hente i denne tilstand, hvor grænserne udviskes, og hvor vi i bogstaveligste forstand mærker, at vi ånder sammen med træer, planter og dyr.

Gennem denne forbundethed oplever jeg, at der opstår en ny form for respekt, og en trang til at beskytte alt omkring mig. Fordi jeg er naturen, og naturen er mig. Jeg føler mig altid rørt, når jeg mærker at den eutieriske tilstand rammer mig (jeg ved ikke om man kan bruger ordene ‘eutierisk tilstand’, men det vælger jeg altså at gøre alligevel). Jeg har både oplevet eutierria, når jeg opholder mig i naturen, men jeg kan også fremkalde den samme fornemmelse, når jeg mediterer, og jeg føler en dyb forbundethed med alting omkring mig.

Hvordan kan du opleve eutierria? Måske har mine ord allerede vækket et minde hos dig, om en tidligere oplevelse af være forbundet med naturen. Jeg tror, at mange af os, oplevede denne forbundethed som børn. Men vi mistede den i takt med, at vores ben voksede sig længere og vores tanker begyndte at fylde vores hoveder. Vi mærker ikke forbundetheden, når vi sidder i vores små huse og kigger ud. Vi må ud. Ud i naturen for at genetablere en følelse af at være ét med alting omkring os.

En måde er opleve eutierria på, er at gå dybt ind i naturen og bruge dine sanser til at se, høre lugte, føle og smage på naturen omkring dig. Lad dine sanser forbinde dig med alt omkring dig. Lyt til lyden af vinden som suser i trætoppene, hør fuglenes sang, lyt til træernes knirken og find lyde, som du normalt ikke lægger mærke til. Lad dig bevæge af det du oplever. Mærk hvordan du trækker vejret sammen med træerne og fornem, hvordan du nærmest bliver et med vinden, solen og jorden under dine fødder. Men først og fremmest; Giv dig tid! Giv dig tid i naturen. Og oplev, hvordan du altid har været forbundet med alt hvad der omgiver dig.

Jeg er så nysgerrig efter at høre, om dine oplevelser af eutierria. Så hvis du har lyst til dele dine tanker eller refleksioner omkring, hvornår og hvordan du har oplevet denne tilstand, så læg meget gerne en kommentar herunder.

Hvis du har lyst til at opleve eutierria, så kan du i løbet af foråret komme med mig ud i skoven og træne dit nærvær i og med naturen. Du kan læse mere om mine forårsworkshops her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *