Lyt til dit hjerte

Der bliver snakket meget om at lytte til hjertet. Jeg snakker om det. Du snakker om det. Vi snakker alle om det. Jeg snakkede om det før jeg overhovedet forstod, hvad det betød. Fordi jeg ønskede at forstå det. Jeg ville så gerne lytte til mit hjerte. Men det sagde bare ingenting. Det eneste jeg mærkede, når jeg forsøgte at lytte, var sorg, tristhed og tomhed.

Min erfaring er, at når du åbner dit hjerte, så mærker du alt det der i første omgang lukkede det. Men det var der ingen der fortalte mig. Alle snakkede om at lytte til hjertet, som noget der var den største selvfølge; “Lyt til dit hjerte, så løser alting sig”. Men ingenting løste sig da jeg begyndte at lytte. Faktisk var det som om, at alting blev meget værre… For en tid.

Jeg har lyst til at fortælle dig noget. Jeg tror ikke på, at du kan høre, hvad dit hjerte siger, så længe, der er støj på linjen fra alle de følelser du har fortrængt gennem et helt liv. At lytte til sit hjerte og have tillid til det du hører, er noget der tager tid. Det er en proces, som er nødt til at starte det sted, hvor du står lige nu. Du er nødt til at bevæge dig ind og mærke. Mærke alt det du har gemt væk. Bevæge dig langsomt igennem alle de lag af fortrængte følelser, som du har bygget op igennem et helt liv.

At lytte til sit hjerte, betyder i min verden, at være nærværende med dig selv. Kun gennem nærværet til dig selv kan du skabe kontakt til hjertet. Derfor har mindfulness også været en del af min vej til at lære mit hjerte at kende.
I østen er ordet for ‘mind’ og ‘heart’ det samme. I mine øjne er mindfulness og heartfulness to uadskillelige begreber. Mindfulness hjælper os til at blive opmærksomme, på vores tanker og følelser. Opmærksomme på, hvem vi er, når vi ikke er vores tanker og følelser. Først når vi har taget rejsen fra hovedet og ned i kroppen, kan vi begynde at skabe kontakt til den fredelige hjerteenergi.

Jeg skriver det her til dig, der måske ligesom jeg, har haft lidt svært ved at forstå, hvad alt den her hjertesnak går ud på…

Jeg kan mærke, at der er en risiko for, at vi ender med at føle os forkerte, hvis vi går og tror, at det der med at lytte til sit hjerte, er noget man gør fra den ene dag til den anden. Jeg har følt mig forkert. Følt at jeg måske gjorde det på den forkerte måde, siden der var totalt radiotavshed fra det der skulle være mit smukke og kloge hjerte. Men hvis du, ligesom jeg, gennem et helt liv, har lukket den del af dig selv ned, så kræver det tålmodighed og vedholdenhed at vende tilbage til dig hjerte.

Min frygt siger lige nu; siden hvornår er du blevet ekspert på alt det her med hjertet. Men ved du hvad, jeg er på ingen måde en ekspert. Jeg er bare mig og det her er mine erfaringer. Måske oplever du noget helt andet, og det er også helt okay. Og det var så alt hvad mit hjerte og hjerne (ja de leger sammen de to – altid) havde at sige i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *