Langvarig stress – livet bliver aldrig det samme.

Jeg har lige læst denne artikel på yogavivo om, hvordan langvarig stress kan give alvorlige skader i hjernen. Og som altid, når jeg læser om bivirkningerne af langvarig stress, så bliver jeg både ked af det og dybt berørt. Fordi jeg ved om nogen, hvad langvarig stress gør ved kroppen, og særligt ved hjernen. Jeg mærker den sorg, der er forbundet med at måtte erkende, at min hjerne, og mit liv, for altid er forandret. Jeg bliver aldrig den samme, som jeg var før stress blev en del af mit liv.

Jeg er stadig igang med at finde ud af at leve med de forandringer, som min stress har medført for mig. Alle de strategier, som jeg tidligere havde bygget mit liv op omkring, de virker ikke længere. Jeg tåler ikke særlig meget pres, før jeg ryger direkte tilbage i den stress, som min krop kender så godt. Jeg kommer aldrig til at huske, som jeg gjorde før, hvilket har været en svær ting at erkende. Jeg har svært ved at koncentrere mig, og bevare fokus. Og når jeg er under pres, føles det som om at min hjerne kortslutter fuldstændig, og så kan jeg hverken huske eller samle tankerne. Så den eneste måde, hvorpå jeg kan få min hverdag til at fungere, er ved at have så meget ro og hvile som overhovedet muligt. Ved at passe på mig selv, og sige nej. Nej til ting der ikke nærer mig.

Mit liv, som det ser ud idag, kræver at jeg konstant træffer bevidste og selvkærlige valg. Hver gang jeg gør det modsatte, så er der kontant afregning. Går jeg ind i mit gamle knokler mode, hvor jeg bider tænderne sammen, glemmer pauserne osv. – så kan jeg godt glemme alt om at have overskud til mere den dag… og de kommende dage. Mit liv som det ser ud kræver simpelthen, at jeg passer på mig selv. Hver evig eneste dag.

Netop derfor er mindfulness og meditation blevet min vej tilbage i livet. Fordi min daglige meditationspraksis stilner mine tanker. Og min mindfulness praksis giver mig den ro og glæde i hverdagen, som jeg har brug for. Derudover bruger jeg meget tid i naturen og har en række selvkærlige ritualer i min hverdag, fordi det beroliger mig og fylder mig med ny energi. Jeg har idag en værktøjskasse fuld af ting, som jeg kan bruge til at passe på mig selv.

Ligesom mange andre, der har mærket bagsiden af langvarig stress, så har stress også været en lifeturner for mig. Udover at det har ændret min egen livsvej. Så er det blevet vigtigt for mig, at hjælpe andre med at stoppe mens legen er god. Jeg synes det er SÅ forbandet vigtigt, at vi hver især lærer at finde en balance, inden ubalancen får vippet os af pinden. Men jeg ved også, at det på mange måder er svært at finde balancen i den verden, som vi lever i idag.

Men hvad enten det er yoga, meditation, mindfulness, gåture i naturen eller what so ever der hjælper dig med bevare balancen, så vil jeg virkelig anbefale dig at passe på dig selv. Passe på at du ikke igen og igen overhører de signaler som kroppen sender dig. Kroppens signaler er der af en årsag. Og du skal lytte til dem. Måske skal du først lære at lytte, men lytte det skal du. Og hvis ikke du lytter, så risikerer du at ende samme sted som mig, hvor stress og udbrændthed sætter sig så fast, at hjernen tager alvorligt skade. Don’t go there.

Læs hele artiklen her…

 

Det, du ikke vil vide om stress…

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *