5 veje til en simpel og mindful arbejdsdag

Sådan skaber du en simpel arbejdsdag

Jeg har i mange år haft rigtig svært ved at skabe en arbejdsdag, hvor jeg ikke blev totalt drænet. At være særlig sensitiv og nyhedssøgende, har virket, som en dobbelt forbandelse i mit liv, ligeindtil jeg begyndte at acceptere, at det nu engang er den jeg er. Derfor er balance og ro, de to vigtigste fokuspunkter i mit arbejdsliv.

Som selvstændig oplever jeg, at det er rigtig godt at have nogle faste rutiner der hjælper mig med, at bevare min ro og overblik. Særligt fordi jeg altid har mulighed for at finde på overspringshandlinger som i øjeblikket føles som det vigtigste i livet, men når dagen er slut, så fik jeg jo ikke lavet det jeg havde besluttet mig da jeg startede ud om morgenen. Derfor har jeg med tiden fundet en række vaner, som er med til at skabe ro i min arbejdsdag. For øjeblikket har jeg 5 vaner som fungerer rigtig godt for mig.

5-veje

Morgensider

Det første råd, som jeg gerne vil dele med dig, er en metode jeg har lært af min veninde Charlotte. Hun har nemlig skrevet morgensider i mange år. Metoden stammer fra Julia Camerons fantastiske bog Kreativitet, som jeg desværre ikke kan opstøve nogen steder. Hver gang bogen er ledig på mit bibliotek, snupper jeg den derfor altid med hjem. Bogen er fuld af gode ideer til, hvordan du kan fremme din kreativitet. Det er ikke sikkert at du forbinder ordet kreativitet med dit arbejdsliv, men for mig er kreativitet ensbetydende med at skabe, og de fleste af os bruger på den ene eller den anden måde vores skaberkraft i arbejdslivet.

Men tilbage til morgensiderne. Julia Camerons første og bedste råd til at blive mere kreativ er nemlig, at du skriver tre A4 sider, eller tre sider i en notesbog, hver evig eneste dag. Det er ligegyldigt hvad du skriver. Bare skriv uden at stoppe eller redigere. Du kan skrive hvad som helst. Som regel så skriver jeg bare det, som fylder i mit hoved den pågældende morgen. Det kan være tanker og refleksioner om mit liv, eller tanker om den dag der ligger foran mig. Det kan også være tanker om et projekt jeg er igang med eller ting som jeg skal huske at gøre i løbet af dagen. Hvad du skriver er egentlig ikke det væsentlige. Det der betyder noget er AT du skriver. Tre sider og ikke mere.

For at være helt ærlig, så er det ikke hver dag, jeg husker at få skrevet mine morgensider. Men de dage, hvor jeg husker det, føler jeg altid en større klarhed i hovedet. Det er som om at alle de tanker som flyder rundt i hovedet, bliver placeret et sted, og det gør det lettere for mig at fokusere mine tanker på det jeg skal arbejde med resten af dagen.

Jeg kan ikke sige andet end at det skal prøves!

Brug dit minutur

Den anden metode, som jeg bruger for at gøre min arbejdsdag så simpel som mulig, er at arbejde i faste tidsintervaller. Jeg har læst mange forskellige bud på, hvordan man skaber fokus og koncentration når man arbejder – men min metode er følgende:

  1. Beslut dig for, hvad du skal arbejde med i de næste 45 minutter
  2. Hent kaffe, vand og hvad du ellers har brug for ved din side
  3. Find div. papirer, bøger og litteratur frem
  4. Læg et tomt papir og en kuglepen frem
  5. Åben et word dokument eller slå op i den bog som du skal læse i
  6. Sæt uret på 45 min
  7. I de næste 45 minutter læser og skriver du nonstop
  8. Hver gang du får en tanke eller en ide, så skriver du den ned på det tomme stykke papir, og vender derefter tilbage til dit arbejde
  9. Når de 45 minutter er gået holder du pause i 15 min
  10. Pausen slutter og uret sættes igen til 45 minutter

Jeg ved at denne metoder virker for mange, så måske virker den også for dig…!

Planlæg din dag

Jeg oplever at jeg bliver mest fokuseret og koncenteret om mit arbejde, hvis jeg aftenen i forvejen, har planlagt hvad jeg skal lave dagen efter. På den måde, så ved jeg præcis, hvad jeg skal gå i gang med når jeg sætter mig foran computeren. Jeg behøver ikke at opfinde arbejdsopgaver, for at fylde min dag ud. Jeg har allerede besluttet hvad jeg skal bruge min dag på. Derfor skaber det mere overskud, når jeg planlægger mit arbejde dagen i forvejen.

Jeg bruger et fast skema, som ligger på mit skrivebord, hvori jeg skriver alle dagens opgaver.

Mindfulde pauser

Hvis du allerede ved at jeg er mindfulness instruktør så kommer det nok ikke bag på dig, at jeg holder mange mindfulde pauser i løbet af dagen. Men alligevel, så kan selv jeg glemme at holde pauser, og pludselig kan jeg fange mig selv i at sidde som en slatten tomat foran mit skrivebord, og så ved jeg at det er blevet tid til at komme væk fra computeren.

En almindelig mindless pause fungerer også, men jeg lader altid bedst op, når jeg holder en pause, hvor jeg er fuldt tilstedet og fokuserer på at mærke mig selv. På den måde, bliver jeg altid opmærksom på, hvordan jeg egentlig har det lige nu. Hvis du vil prøve at holde en mindful pause, så har jeg indtalt en mindfulness meditation som du kan høre lige her…

Zenpen

Og hvad er så ZenPen? Først og fremmest så er det et af de mest geniale værktøjer jeg kender. På ZenPens hjemmeside kan du skrive uden at blive distraheret. Du får barberet alle Words værktøjslinjer væk og tilbage står et blankt papir, hvor du bare kan skrive derud af. Og det virker for mig. Der er meget jeg skal have skrevet i løbet af min arbejdsdag, og tit skriver jeg i word eller i mit mailprogram. Men når jeg gerne vil koncentrere mig om det der skal skrives, så tyer jeg altid til ZenPen. Jeg tror bare det skal prøves. Så smut ind forbi ZenPen og se om det er noget for dig.

Håber du kan bruge nogle af mine metoder til at skabe en simpel arbejdsdag. God fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *