Dette blogindlæg er skrevet af Sigrid Fay. Jeg er så heldig at hjælpe Nina med hendes fantastiske projekt med at skabe en uddannelse i Naturterapeutisk Mindfulness. Jeg har en BA i antropologi og er uddannet sygeplejerske og så glæde jeg mig sindsygt meget til at starte på Ninas uddannelse til oktober og få en ny vinkel på, hvordan jeg kan hjælpe mennesker.

Hvad er dit forhold til naturen? – tag 5 dybe vejrtrækninger og tænk over dette spørgsmålet et par minutter.

Gennem mit arbejde med Nina er jeg blevet bedt om at sætte ord på begrebet økoterapi. Jeg er selv faldet over begrebet i mine søgninger på naturterapi og i forskellig litteratur, så måske du også er stødt på det. Hvis du, ligesom mig, ikke helt ved hvad begrebet dækker over, så læs med her.

Økoterapi er en terapiform, som tager udgangspunkt i en forståelse af naturen og mennesket, som tæt forbundet og uadskillelige fra hinanden. Vi mennesker er en del af den natur der omgiver os og vi har en betydningsfuld kontakt hertil, hvilket blandt andet betyder, at vores psyke og vores mentale helbred er let påvirkeligt af, hvordan vi forholder os til naturen.

Økoterapeuter peger på, at jo mere vi mennesker fjerne os fra naturen og vores oprindelige forbundethed med vores omgivelser, jo mere rodløse og fragmenteret oplever vi selv at blive. Vi mister kontakten til vores indre natur og derfor til os selv, hvilket fører til dårligt mental helbred og en følelse af, ikke at høre til. Samtidig ændres også den måde vi tænker om og behandler naturen på. For at rette op på denne ubalance, skal vi, ifølge økoterapeuterne, igen forbinde os med naturen og finde ind til vores egen indre natur.

Med vores krop og ånd som forbindelsesleddet til naturen kan vi gennem mindfulness åbne os for, at komme i tættere kontakt med naturen.  

”At opholde sig i naturen mindfuldt med nærvær og opleve vores oprindelige forbindelse med naturen vil uden tvivl virke afstressende, reducere angst og depression og berolige dit nervesystem…” (Eva Zelander).

Gennem genetablering med naturen, mener økoterapeuter også, at vi vil komme til at værne om og passe bedre på, alt det skønne der omgiver os og det er jo bare fantastisk.

Jeg håber dette giver dig et billede af, hvad økoterapi er og kan. 

Økoterapi